Λιθανθρακική σωτηρία για το Αλιβέρι

Μεταστροφή στους όρους διαχείρισης της ενέργειας και αλλαγές στα σχέδια που προωθεί η ΔΕΗ Α.Ε. στην Εύβοια επιφέρει η νέα πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Χατζηδάκη «η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει τα προγράμματα σε σχέση με την ίδρυση μονάδων λιθάνθρακα», πράγμα που σημαίνει ότι μένουν στα χαρτιά οι αποφάσεις για την ίδρυση του νέου εργοστασίου στην περιοχή ανακουφίζοντας τους κατοίκους και τοπικούς φορείς.

Δυο χρόνια σχεδόν μετά την αρχική έγκριση για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας 800 MW στο Αλιβέρι, τα σχέδια της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ματαιώνονται μετά και τις αντιδράσεις των πολιτών και των οικολογικών οργανώσεων της περιοχής. Η μονάδα θα αντικαθιστούσε τη λειτουργία των παλιών εργοστασίων που έχουν επιβαρύνει ήδη το περιβάλλον της Νότιας Εύβοιας(ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΔΕΗ και μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας).
Από την αρχή ακόμη, οι συζητήσεις για την ίδρυση της μονάδας υπήρξαν κακές. Οι διαδικασίες παραχώρησης του οικοπέδου, όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί, από την κυριότητα του Δημοσίου στο Δήμο Ταμυναίων αμφισβητήθηκαν από τους τοπικούς φορείς. Η παράδοση έγινε με την προϋπόθεση ότι η ΚΕΔ θα έπρεπε να δώσει την άδεια να ανήκει μέχρι τις 30/11/2008 και στην δικαιοδοσία της ΔΕΗ, όρο που η Συντονιστική Επιτροπή χαρακτήρισε παράνομο και σκανδαλώδη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής μαζικών φορέων που συγκροτήθηκε στην περιοχή και της WWF Ελλάς που κινητοποιήθηκε για το θέμα, η μονάδα θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, απέχοντας 80 μέτρα από τον οικισμό του Μυλακίου, και την ισορροπία του οικοσυστήματος. Παρά τις υποσχέσεις της ΔΕΗ για εγκατάσταση των πιο σύγχρονων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι το πρόβλημα του φαινομένου του θερμοκηπίου θα οξυνθεί δραματικά λόγω της έκλυσης 4.6 εκ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα(CO2), αέριο που ευθύνεται για την πρόκλησή του.
Επίσης, κατά την καύση του λιθάνθρακα, προβλέπεται η απελευθέρωση 3.4 εκ. τόνων οξειδίου του αζώτου(NOx), 2.3 εκ. τόνων διοξειδίου του θείου(SO2) και 336.000 κιλών αιωρούμενων σωματιδίων. Εκτός από την μόλυνση που θα δεχτεί η αέρια και στερεή μάζα της γης του Αλιβερίου, κινδυνεύει και ο θαλάσσιος χώρος της πόλης καθώς υποθηκεύονται τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού για την ψύξη των εγκαταστάσεων, που επιστρέφουν στη θάλασσα σε θερμοκρασίες 50-60 ºC και απαιτείται η διάνοιξη θαλάσσιων δρόμων που θα διευκολύνουν την έλευση των «καρβουνάδικων» πλοίων κατά την εκφόρτωση και αποθήκευση του υλικού.
Η Ελλάδα πάντως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία δεσμεύεται να μειώσει μέχρι το 2020 την έκλυση των αέριων ρύπων στο 25%. Από τη μεριά της, η ΑΗΣ Αλιβερίου είχε ανακοινώσει τη μείωση της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης μελλοντικά με την ύπαρξη των κατάλληλων μέτρων αντιρρύπανσης αλλά και την αντικατάσταση των παλιών ρυπογόνων μονάδων με την παρούσα λιθανθρακική.
"Αρχές του 2008 η ΔΕΗ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Αθανασόπουλο ανακοίνωσε την ίδρυση μιας μονάδας λιθάνθρακα 800 MW στο Αλιβέρι. Ένα κίνημα πολιτών αναπτύχθηκε και με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή από 15 μαζικούς φορείς. μια σειρά πρωτόγνωρων κινητοποιήσεων έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που λέγεται λιθάνθρακας. Αποφύγαμε την πεπατημένη του τοπικισμού και δώσαμε τον αγώνα μας συντονισμένοι με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις, Greenpeace, WWF, Πολίτες κατά του λιθάνθρακα κλπ. Κάτω από την πανελλήνια αντίδραση κατά του μαύρου εφιάλτη, του λιθάνθρακα, στις 12-2-2009 η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ματαιώσει τις μονάδες της ΔΕΗ και αυτό ήταν μια περήφανη νίκη για τους πολίτες της περιοχής μας και σηματοδοτεί το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον τους", μας είπε ο κ. Γιώργος Λαγανάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής 15 Μαζικών Φορέων Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα.
Η κυβέρνηση με την απόφασή της να μην προωθήσει τα σχέδιά της για την πυρηνική και λιθανθρακική ενέργεια, κυρίως λόγω των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων, στην ουσία στρέφει το ενδιαφέρον της στην εκμετάλλευση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και του φυσικού αερίου, όπως προβλέπουν οι διατάξεις της Ε.Ε. προκειμένου η χώρα να χαρακτηριστεί από ενεργειακή επάρκεια. Η ΔΕΗ Α.Ε. ισχυρίζεται ότι η Νότια Εύβοια με τη δημιουργία της μονάδας θα εξασφαλίσει τη δική της επάρκεια παράλληλα με την εθνική. Ωστόσο, ο λιθάνθρακας αποτελεί εισαγόμενο καύσιμο, πράγμα που αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
Οι κινητοποιήσεις των «Πολιτών κατά του λιθάνθρακα» και των «Ενεργών Πολιτών», των οργανώσεων που δημιουργήθηκαν με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων των περιοχών που θα ιδρύονταν οι μονάδες λιθάνθρακα, στηρίζουν την εκμετάλλευση των ΑΠΕ με βάση τις ελληνικές δεσμεύσεις για συμμετοχή τους στην τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 18% και συγκεκριμένα της ηλεκτρικής κατά 30-35% μέχρι το 2020.
«Ο Δήμος Δυστίων σε ανύποπτο χρόνο (2004) εκφράστηκε θετικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, φωτοβολταϊκή, γεωθερμική) γιατί οι ήπιες μορφές ενέργειας είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Είμαστε κατά της καύσης λιθάνθρακα για λόγους αρχής και ουσιαστικούς. Θεωρούμε ότι η καύση του επιβαρύνει πάρα πολύ το περιβάλλον, με συνέπειες καταστροφικές και για την υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Το δόγμα 20% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, 20% οικονομία είναι εφικτό αλλά και αναγκαίο να συμβεί. Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον με κάθε πρόσφορο τρόπο, γιατί η μέχρι τώρα αδιαφορία μας έχει διαμορφώσει συνθήκες ανησυχητικές για τον πλανήτη», μας είπε ο δήμαρχος του όμορου δήμου κ. Κώστας Μαστροκώστας.
Το βασικό πλεονέκτημα από την ίδρυση της λιθανθρακικής μονάδας είναι, όπως διατεινόταν η διοίκηση της ΔΕΗ, η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής εφόσον θα δοθούν νέες ευκαιρίες και θέσεις για εργασία, ενώ θα προωθηθεί ο ανταγωνισμός και στο επιχειρηματικό πεδίο. Ωστόσο, οι παράγοντες της Greenpeace υποστηρίζουν ότι οι πολίτες του Αλιβερίου εκτός του ότι θα είναι αναγκασμένοι να ζουν σε ένα υποβαθμισμένο εργασιακό και φυσικό περιβάλλον, θα έχουν περισσότερες επιλογές μέσω των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται είναι ασφαλέστερες και περισσότερες.
Οι αγώνες των πολιτών της περιοχής του Αλιβερίου και των οικολογικών οργανώσεων που κινητοποιήθηκαν προκειμένου ο λιθάνθρακας να μη φτάσει στην πόλη τους, αφορούσαν και στους ισχυρισμούς της ΔΕΗ ότι η καύση του λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο συμφέρουσα, εφόσον αποτελεί φθηνό καύσιμο. Διαμαρτύρονται καθώς σε περίοδο οικονομικής κρίσης συνεχώς η τιμή του εισαγόμενου άνθρακα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Οι πιο ευαισθητοποιημένοι πολίτες της περιοχής πριν 4 μήνες έδρασαν συμβολικά φυτεύοντας στην περιοχή «στάχτες», το οικόπεδο όπου θα κατασκευαζόταν η λιθανθρακική μονάδα, δενδρύλλια ως αντίδραση στις παράνομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την πώληση του υπαίθριου χώρου. Την επομένη της δεντροφύτευσης οι «Ενεργοί Πολίτες» μίλησαν για προβοκατόρικες ενέργειες καταγγέλλοντας όσους προσπάθησαν να την αποτρέψουν και όσους τη διάρκεια της νύχτας ξερίζωσαν μερικά από αυτά.
Το Μάρτιο με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό κάτοικοι του Μυλακίου αποδέχονται την έναρξη διαλόγου με τη ΔΕΗ για ένα βιώσιμο και οικονομικά αναπτυξιακό μέλλον του τόπου. Την ίδια στάση είχε κρατήσει και η Δήμαρχος Ταμυναίων κ. Κατερίνα Καράπα, η οποία είχε κατηγορηθεί πολλές φορές για ολιγωρία και ότι κρατά ουδέτερη στάση στο θέμα. Μάλιστα, από το δημοτικό σύμβουλο κ. Γ. Κατσαμάγκο, αμφισβητήθηκε η ύπαρξη κειμένου που αφορούσε την ψήφιση υπέρ της καύσης λιθάνθρακα, ενώ ισχυρίστηκε ότι η δήμαρχος επιχείρησε να ακυρώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που τασσόταν κατά της δημιουργίας της μονάδας.

Το φυσικό αέριο προχωρά
Το πράσινο φως έχει πάρει το σχέδιο της κατασκευής της μονάδας του φυσικού αερίου 400 MW στο Αλιβέρι που είχε προγραμματιστεί να γίνει μαζί με τη μονάδα λιθάνθρακα, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους τοπικούς φορείς. Παρόλα αυτά οι διαδικασίες καθυστερούν λόγω προβλημάτων που προέκυψαν με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και προβλέπεται να λειτουργήσει το 2011. Στην περίπτωση της μονάδας αυτής, οι αντιδράσεις δεν ήταν τόσο έντονες αφού το φυσικό αέριο είναι λιγότερο ρυπογόνο από το λιθάνθρακα και μαζί με την εκμετάλλευση των ΑΠΕ θα αποτελέσουν τον ελληνικό ενεργειακό σχεδιασμό.
Ο αγωγός του φυσικού αερίου έχει σχεδιαστεί να περάσει από το Γραμματικό και μετά από το Αλιβέρι θα τροφοδοτεί τη νότια Εύβοια με ενέργεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιούλικα Σκαφιδά

Στη Μέσα (μας) Μάνη

Οι "Αθηναίες" της Σοφίας Κροκιδά, είναι ένα ταξίδι στον ανθρώπινο χωροχρόνο