Τα συμπεράσματα των εκλογών και η επόμενη μέρα

Πίσω από τα πραγματικά αποτελέσματα της κάλπης, κρύβεται ένα μήνυμα που αφήνει υποσχέσεις για την πορεία του μέλλοντος ευρωπαϊκά και εθνικά. Πολλά ακούστηκαν για την πολυσυζητημένη αποχή που έφτασε το 48,3% πανελλαδικά. Έφταιγε η παραλία, η εκμετάλλευση του τριημέρου ή απλά δηλώθηκε μια ξεκάθαρη απαξίωση για το πολιτικό σκηνικό της χώρας;
Συγκριτικά, πάντως, με τις Ευρωεκλογές του 2004 και αντίστοιχα εκείνες των προηγούμενων ετών, η αποχή αυτή καταλαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ιστορία και των βουλευτικών. Η απώλεια των 11 μονάδων της Ν.Δ. από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, έφερε τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ (36,71% έναντι 32,37% της κυβερνητικής παράταξης) και μετέτρεψε τα δεδομένα μάλλον στο παιχνίδι των εντυπώσεων περισσότερο δεδομένης και της προεκλογικής προπαγάνδας με το φιάσκο των προβλέψεων και των αποτελεσμάτων των exit polls. Η άνοδος του σοσιαλιστικού κόμματος δε συνεπάγεται και την ανάκτηση του ζητουμένου της συσπείρωσης στο εσωτερικό του, κάτι που φαίνεται και από την οριακή άνοδο σε σημαντικές περιφέρεις όπως η Β' Αθηνών. Επίσης, παρατηρώντας τα τελικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβανόματε ότι συγκέντρωσε μικρότερη προτίμηση των ψηφοφόρων σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Ομολογουμένως, η χώρα μας ανήκει στη μοναδική της Ευρώπης που εξέλεξε πρώτο το κόμμα που πρεσβεύει το σοσιαλισμό. Στις μεγαλύτερες χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία επιβραβεύτηκε η κεντροδεξιά ή και δεξιά αντίληψη παρά τη φανερή πανευρωπαϊκή δυσαρέσκεια για τις κινήσεις που ακολουθεί.
Ακούστηκαν πολλά, δεκάδες κοινωνιολογικές αναλύσεις στις εφημερίδες, καλεσμένοι στα γραφικά παράθυρα των καναλιών να σχολιάζουν τα αποτελέσματα της κάλπης. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να υποστηρίζει και να επιβραβεύει τη γραμμή του, δείχνοντας να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι τα αυξημένα ποσοστά της αποχής δηλώνουν μια σαφή έκφραση αποδοκιμασίας των ψηφοφόρων για τα σκάνδαλα, τις μίζες, την υποκρισία και την απόλυτη διάψευση του…«σεμνά και ταπεινά». Μια δηλωμένη απαξίωση της πολιτικής σκηνής της χώρας αλλά και της Ευρώπης που ουσιαστικά μας αφορά.
Μια επικοινωνιακή πολιτική που δείχνει να ξεγλιστρά και να ξεφεύγει από την ουσία και το μέτρο. Μάλλον η στάση του επιχειρεί να προωθήσει τη δυναμική προσωπικότητά του και να καταδείξει την ψευδαίσθηση ότι ακόμα διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης της χώρας στα χέρια του.
Τα αυξημένα ποσοστά του ΛΑΟΣ (7,12%) αντιπροσωπεύουν τη μετακίνηση πολλών νεοδημοκρατών ψηφοφόρων σε διαμέρισμα της.. ίδιας πολυκατοικίας, όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί. Η καλή αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το καλό πλασαρισμένο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα ακολούθησε αντίστροφη πορεία. Η εμπιστοσύνη της εκλογικής βάσης δεν ήταν η αναμενόμενη (4,68%), μετά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, γεγονός που στο κόμμα το χρεώνουν στο πολιτικό κόστος που είχε η πολιτική στάση που ακολούθησε σε κάποια ζητήματα με κοινωνικό περιεχόμενο, όπως τα γεγονότα του Δεκέμβρη και το γήπεδο του Βοτανικού. Το καίριο ερώτημα ΣΥΝ ή ΣΥΡΙΖΑ εύλογα μπερδεύει την ιδεολογική βάση του κόμματος, πράγμα που μάλλον επιτάσσει τον ξεκάθαρο διαχωρισμό των πολιτικών που πρεσβεύουν το καθένα από αυτά.
Αξιοσημείωτη είναι και η ικανοποιητική στάση που κρατά το ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι υπέστη μείωση στην προτίμηση της ευρωπαϊκής αντιπροσώπευσης(8,32%). Μάλλον χαίρεται την εκλογή ως πρώτου σε ψήφους αριστερού κόμματος, διατείνοντας ότι αποτελεί τη μόνη αριστερή λύση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και να περιοριστεί η ισχύ του δικομματισμού.
Παρόλα αυτά, τα δύο μεγάλα κόμματα εξέλεξαν από 8 ευρωβουλευτές, πράγμα που σημαίνει ότι ισορροπείται ο αριθμός και η ιδεολογική βάση των ελληνικών απόψεων στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο η Ν.Δ. ως προς αυτό το σκέλος δεν έχει βγει ηττημένη. Η μεγάλη της ήττα αντικατοπτρίζεται στην τεράστια ανατροπή της δύναμης που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες ευρωεκλογές και προηγούνταν με 9 ποσοστιαίες μονάδες, εύνοια που έχασε και επιβαρύνει την κληρονομιά της επικοινωνιακής της πολιτικής και των εντυπώσεων.
Πάμε τελικά σε εκλογές; Κανείς δεν ξέρει άλλωστε αν αυτή η κίνηση που ενδεχομένως να επιλέξει ο κ. Καραμανλής τον βγάλουν και από τη δύσκολη θέση. Πάντως, σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης φέρνουν την εκλογολογία προ των πυλών και μάλιστα δίνουν στον κ. Παπανδρέου και προβάδισμα για την προοπτική αυτοδυναμίας, με 6,4% διαφορά από την κυβερνητική παράταξη(Metron Analysis).
Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον αέρα της νίκης πλέον απαιτεί τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών «εδώ και τώρα» με καμία διάθεση αλαζονικής συμπεριφοράς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιούλικα Σκαφιδά

Στη Μέσα (μας) Μάνη

Οι "Αθηναίες" της Σοφίας Κροκιδά, είναι ένα ταξίδι στον ανθρώπινο χωροχρόνο