Ταξιδιωτικό

Ένα μαγευτικό ταξίδι στην Εύβοια

Η απόλαυση της επαρχίας και του φυσικού αέρα συνεπαίρνουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη…

Τα καλοκαιρινά βράδια το μόνο που μπορείς να ακούσεις καθώς τα μαλλιά ανεμίζουν από το γλυκό αεράκι είναι το τραγούδι των τζιτζικιών, τα γέλια κάποιας παρέας που έχει ξεχαστεί σε κάποια παραλία, το κύμα της θάλασσας… Εύβοια..
Το νησί με τα πολλά χρώματα, τις άφθονες μυρωδιές και τα χίλια πρόσωπα! Κεντρική και νότια μπορούν να εντυπωσιάσουν ακόμη και τον πιο τολμηρό ταξιδευτή! Απέχοντας μόλις 1 με 1.5 ώρες από την Αθήνα, πλεονέκτημα μεγάλο για ένα νησί, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους λάτρεις της απόδρασης και της περιπέτειας!
Το κρασάκι, η θάλασσα, ο ήλιος, το ψαράκι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα χωριά με τις παραδοσιακές ασχολίες τους και τα προϊόντα τους αναδεικνύουν την ομορφιά του τοπίου και την ηρεμία από τους ρυθμούς της άχρωμης πόλης.
Η πρωτεύουσα της Εύβοιας, η Χαλκίδα, δεσπόζει στο κέντρο του νησιού. Πλάι στην περίφημη γέφυρα που συνδέει την Εύβοια με τη Στερεά και την κεντρική Ελλάδα πλέουν τα νερά του Ευβοϊκού κόλπου που έχουν την ιδιομορφία να κινούνται έξι ώρες με βόρεια και έξι ώρες με νότια κατεύθυνση (φαινόμενο της παλίρροιας).
Το ξακουστό «Κόκκινο Σπίτι» που βρίσκεται στην παραλία της, πραγματικά αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κτίρια στην πόλη από αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη. Μάλιστα, ο χώρος χρησιμοποιείται και ως κέντρο πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, σημαντικών για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.
Η θέα, όμως, φαίνεται να πλησιάζει περισσότερο στην αίσθηση της ελευθερίας όσο το ταξίδι μας συνεχίζεται προς την κεντρική Εύβοια και φτάνει στην πόλη της Κύμης. Το μπαλκόνι του Αιγαίου, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται από τους κατοίκους της περιοχής, συνδυάζει υπέροχα την άγρια ομορφιά του βουνού που σχεδόν αγκαλιάζει τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πόλη, με το γαλάζιο της θάλασσας, που δύσκολα διαχωρίζεται από τον ορίζοντα, καθώς ξαφνικά εκεί που σταματά το βλέμμα, εμφανίζεται σα μεγάλο πλεούμενο καράβι, το νησί της Σκύρου.
Η βόλτα στην πόλη είναι πολύ ευχάριστη, αφού οι μυρωδιές από τα ταβερνάκια της παραλίας της Κύμης δε σε αφήνουν εύκολα να αντισταθείς στις παραδοσιακές λιχουδιές. Με μεγάλο νησιώτικο χαμόγελο και φιλόξενη διάθεση μας καλοδέχτηκε ο κ. Γιάννης, ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας Ανατολή, στην Πλατάνα της Κύμης. Άφθονο κρασί, νησιώτικη μουσική, ολόφρεσκα ντόπια ψάρια από τα δίχτυα των ψαράδων που καθημερινά βγαίνουν στα ανοιχτά. Αξέχαστη μένει η αστακομακαρονάδα και το λεμονάτο χταποδάκι.
Ο δρόμος που χωρίζει την Πάνω Κύμη από την παραλία της, συνδέεται με ένα μύθο κατά τον οποίο ο εργολάβος που είχε αναλάβει την κατασκευή του, όντας ο ίδιος παίκτης τυχερών παιχνιδιών και έχοντας χάσει αρκετά χρήματα ποντάροντας στο τζόγο, σχεδίασε σε αυτόν 52 στροφές, όσα και τα χαρτιά της τράπουλας. Ιδανικός για να ανεβάζει την αδρεναλίνη των αυτοκινητιστών, φιλοξενεί κάθε χρόνο την Ανάβαση της Κύμης που έχει ενταχθεί και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αυτοκινήτων.
Στην βόρεια πλευρά της πόλης βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο, πλούσιο σε πληροφορίες για τις συνήθειες και τις ασχολίες των κατοίκων της περιοχής παλαιότερα και ενδιαφέροντα εκθέματα. Στην κεντρική πλατεία της πόλης η προτομή του γνωστού γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, θυμίζει την καταγωγή και τη συμβολή του στην ιατρική επιστήμη.
Το μεθυστικό νησιώτικο αεράκι, όμως, μας έφερε στη νότια πλευρά του νησιού με τους πολλούς κρυμμένους θησαυρούς. Το απόγευμα στον κάμπο του χωριού Δύστου, όπου επικρατεί η ηρεμία και το μεγαλείο της φύσης, δελεάζει τη διάθεσή μας για ανακάλυψη.
Η λίμνη που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του κάμπου (7.500 στρέμματα), αποτελούσε για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής πηγή ευφορίας και καρποφορίας, ενώ, όντας κατά βάση αγροτική κοινωνία, στην καλλιέργειά της βασίζονταν το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής. Σήμερα γίνονται προσπάθειες αποξήρανσής της αφού θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους και τους μεγαλύτερους καλαμιώνες στην Ελλάδα.
Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι κατά καιρούς έχει συγκεντρώσει σπάνια είδη πουλιών, πάπιες, πελεκάνους, και υβριδίων, όπως η βίδρα. Η μυρωδιά της φύσης, το γαλάζιο του ουρανού και το πράσινο της γης σε χαλαρώνει και σε φέρνει αντιμέτωπο με τις δυνάμεις του εαυτού σου..
Σε άλλο σημείο του κάμπου, έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από τον πύργο που αποτελούσε κατοικία του μεγαλογαιοκτήμονα Γεωργίου Κοντόσταβλου και μετέπειτα διοικητή της περιοχής καθώς και τον οικισμό γύρω από τον πύργο που έσφυζε από ζωή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς και συντρίμμια από την Αρχαία πόλη «Δύστος».
Μάλιστα πολύ πρόσφατα, ύστερα από ανασκαφές, ανακαλύφθηκαν εφτά τάφοι και ένας κίονας ιωνικού ρυθμού του 5ου με 4ο αι. π.Χ. πράγμα που καταμαρτυρεί την παρουσία ζωής και πολιτισμού αιώνες πριν. Στους τάφους βρέθηκαν νομίσματα της εποχής εκείνης, κάτι που έχει συμβάλλει στις έρευνες για τις συνήθειες και τις παραδόσεις μιας άλλης, μακρινής εποχής. Δυστυχώς, όμως, η αξιοποίηση όλων αυτών των ιστορικών ευρημάτων βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Μετά από τη γοητεία της ευβοιώτικης ιστορίας, παρασυρθήκαμε, και ταξιδέψαμε στα γυάλινα νερά της. Το πεντακάθαρο γαλάζιο των θαλασσών του Αιγαίου συμπληρώνει άριστα την άγρια ομορφιά αυτών του Ευβοϊκού κόλπου. Ο ήχος από τα κύματα ηχεί σαν αρχαία μπαλάντα, ευτυχώς ξεχασμένη και ανόθευτη από το χρόνο.
Ο ήλιος και η χρυσαφένια άμμος ωθεί τον κόσμο σε ένα λυτρωτικό μπάνιο στις κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού. Η Χιλιαδού, η Κορασίδα, η Μουρτερή, οι Πετριές και ο Κάλαμος, προσφέρονται για ένα βραδινό μπάνιο κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου μαζί με τη μελωδία της κιθάρας ενώ το πιο μοναχικό Αρμυρίχι συνδυάζεται με ελεύθερο camping με την παρέα του καλοκαιριού!
Το βραδάκι απολαμβάνουμε τα φώτα που αντανακλούν στη θάλασσα του Καράβου. Το σώμα μας αναζήτησε τις περιπέτειες της μουσικής και του ρυθμού των clubs που συνυπάρχουν αρμονικά με την αίσθηση της καλοκαιρινής ξενοιασιάς. Νέα γενιά που πίνει το πάθος και το γέλιο της ευτυχίας.
Τα παραδοσιακά ερυθρά και άσπρα κρασιά της περιοχής μάς παρέσυραν στο άρωμα μιας άλλης εποχής, βγαλμένης από τη δροσιά της συντροφιάς και του μεζέ! Επισκεφτήκαμε τα παραδοσιακά οινοποιεία που διατηρούν οι κάτοικοι της περιοχής, δοκιμάσαμε τις τοπικές, γνήσιες και οικολογικές ποικιλίες κρασιού και μάθαμε τα μυστικά της παραγωγής του.
«Το καλό κρασί χρειάζεται μεράκι και υπομονή, όμως οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και το έδαφός της είναι τα στοιχεία που δίνουν τα αρωματικά κρασιά της Νότιας Εύβοιας», μας είπε ο κ. Παναγιώτης, οινοποιός.
Πλησιάζοντας στο νοτιότερο κομμάτι του νησιού οι εκπλήξεις δεν εξαντλούνται μονάχα στην ομορφιά της φύσης, αλλά στην ανακάλυψη των Δρακόσπιτων στο βουνό Όχη στην Κάρυστο και στο χωριό Στύρα. Πρόκειται για τεράστια πέτρινα κτίσματα σε δύσβατες περιοχές και η ονομασία τους προέρχεται από τις δοξασίες που συνοδεύουν τα τοπωνύμια της περιοχής.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η οικοδόμησή τους αποτελούσε κατόρθωμα για τα δεδομένα της τότε εποχής. Χρονολογούνται στους αρχαϊκούς και ρωμαϊκούς χρόνους και χρησιμοποιούνταν ως αρχαία ιερά αφιερωμένα στη λατρεία των θεών του Ολύμπου.
Η Εύβοια ανταποκρίνεται και στη διάθεσή μας για πεζοπορία και για άμεση επαφή μας με τη φύση. Η διαδρομή στο Φαράγγι του Δημοσάρη, το οποίο έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί «περιοχή μεγάλης οικολογικής και βιολογικής αξίας», που βρίσκεται στο όρος Όχη στη νότια Εύβοια είναι μοναδική και προτείνεται στους φυσιολάτρες και τους οπαδούς του εναλλακτικού τουρισμού.
Ξεκινά από τις κοίτες του ποταμού Δημοσάρη, το διασχίζει ολόκληρο και καταλήγει στην παραλία των Καλλιανών. Στο σύνολό του το φαράγγι είναι λιθόστρωτο και έχει υψόμετρο περίπου 900 χιλιόμετρα. Τα πόδια μας, καθώς διασχίζαμε το φαράγγι, ήταν δίπλα σε εκατοντάδες πλατάνια και τα κεφάλια μας ανάμεσα σε πολλά σπάνια πτηνά. Η θέα είναι εκπληκτική και βοήθησε στην ηρεμία και την ανάταση της ψυχής μας.
Ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα καθώς θα αφουγκράζεσαι τον ήχο του ήλιου τη στιγμή που ακουμπάει στη θάλασσα και αρκετά μακριά στον ορίζοντα και το κράξιμο από τα ψαροπούλια και τους γλάρους…Κάπως έτσι είναι το ταξίδι προς την Εύβοια. Ζήστε το!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι "Αθηναίες" της Σοφίας Κροκιδά, είναι ένα ταξίδι στον ανθρώπινο χωροχρόνο

Στη Μέσα (μας) Μάνη

Το «Ταξίδι στα Κύθηρα» είναι ένα αληθινό ταξίδι.