Η κάρτα του πολίτη και το 666

Η Εκκλησία συνηθίζει να εμπλέκεται στην κεντρική εξουσία και να οικειοποιείται τις πολιτικές αποφάσεις. Το πρόσφατο σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση για την αντικατάσταση της αστυνομικής ταυτότητας με μια κάρτα που αυτομάτως όποιος ενδιαφέρεται, θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία του κατόχου (ΑΦΜ και ΑΜΚΑ), ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους κύκλους της Ιερωσύνης. Η αλήθεια είναι ότι ενώ η ελευθερία και η ελευθεριότητα μοιάζουν το σύγχρονο αστείο των κοινωνιών και η προστασία της δημοκρατίας επικαλείται από τις κυβερνήσεις ως κίνητρο για την αναρρίχησή τους στην εξουσία, είναι ντροπή να μιλάμε για περεταίρω φακέλωσή μας. Καλύτερα να μη διαθέτεις ΑΜΚΑ ούτε και ΑΦΜ δηλαδή. Και αν θέλεις να κάνεις κάτι για να ΠΑΤΑΞΕΙΣ (δε μου αρέσει καθόλου αυτή η λέξη, αλλά αυτή συνηθίζουν να χρησιμοποιούν) τη φοροδιαφυγή όπως υποστηρίζεις χρόνια και χρόνια τώρα κάνε κάτι δραστικό. Μη λες "εξετάζουμε... μήπως....". Κολοκύθια νερόβραστα! Κλείσε μέσα όσους πρέπει να κλείσεις, όσους κλέβουν επί δεκαετίες το βαριόμοιρο αυτό δημόσιο και κατ' επέκταση όλους εμάς. Επέβαλλε πρόστιμα σε όσους έχουν πολυτελή κινητά και ακίνητα και δηλώνουν φτωχότεροι και από χαμηλόμισθο. Να δεχτώ πάλι και ότι αυτή είναι μια κίνηση εκσυγχρονισμού. Ας γίνει η αρχή από τα σχολεία, που σε καιρό υποτιθέμενου εκσυγχρονιμού δεν υπάρχουν βιβλία ούτε και καθηγητές για να τα διδάξουν. Μπορείτε να το διανοηθείτε; Οι καθηγητές διορίζονται με το σταγονόμετρο την ίδια ώρα που το εκπαιδετικό σύστημα είναι νωχελικό, υποφέρει, που οι ελλείψεις στα δημόσια σχολεία είναι σκανδαλώδεις. Παρεπιπτόντως, μια φίλη πρόσφατα διορίστηκε σε ένα ιδωτικό σχολείο. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες που προσφέρει στα παιδιά του και η ποιότητα των μαθημάτων είναι αξιοθαύμαστες. Κρίμα για το δημόσιο σχολείο που συνεχίζει να αργοπεθαίνει μην μπορώντας να απορροφήσει τα κονδύλια του κράτους. Άλλωστε, λεφτά υπήρχαν... Μιλάμε για εκσυγχρονισμό την ίδια ώρα που στην υπηρεσία του ΙΚΑ για το κλείσιμο των ιατρικών ραντεβού δεν υπάρχει προτεραιότητα. Ένας καρκινοπαθής για παράδειγμα δεν προηγείται ενός άλλου που θέλει απλά να κάνει μια εξέταση. Πρέπει να περιμένει μόλις βρεθεί κάποια ελεύθερη ημερομηνία. "Σε παρακαλώ κοπέλα μου, σε ικετεύω! Δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Χθες μπήκε κάποιος στο σπίτι μου", ψάχνοντας για ραντεβού μα κάποιον ψυχίατρο. "Είμαι 30 χρονών και κάνω χημειοθεραπείες και δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα.", ένας καρκινοπαθής. Είναι ντροπή.
Η κατά τα άλλα συμπαθεστάτη και με αγνά αισθήματα ορμώμενη Εκκλησία μας, προκειμένου να εναντιωθεί σε αυτή την αναμφισβήτητη καινοτομία έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της. Το κήρυγμα, αγαπητοί φίλοι μου, άρχισε. Έχει καταστρώσει ένα ολόκληρο σχέδιο πλύσης εγκαφάλου και αποπροσανατολισμού που σε συγκεκριμένες μερίδες του πληθυσμού, ξέρετε, πετυχαίνει. Συγκεκριμένα μιλούν για αντίχριστες ενέργειες, για την Αποκάλυψη και το 666-ήμαρτον!- ενώ έχουν οργανώσει καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών κατά της έκδοσης της κάρτας με σκοπό να επανεξεταστεί το σχέδιο από την κυβέρνηση και εν τέλει να μην εφαρμοστεί.
Η Εκκλησία έχει εξελιχθεί σε εταιρεία,-δανείζομαι αυτή τη φράση. Και ως τέτοια θέλει να επεκτείνει τις επενδύσεις της παίρνοντας μέρος στις δημόσιες αποφάσεις. Ακόμα δεν έχει καθιερωθεί ο διαχωρισμός κράτους- Εκκλησίας που παραπέμπει σε δεκαετία του '20 και σε εποχή της ελληνικής επανάστασης και γίνεται λόγος για εκσυγχρονισμός μέχω μιας έξυπνης κάρτας του πολίτη που θα ξεκλειδώνει τα στοιχεία του. Η Εκκλησία πρέπει να παίρνει θέση και να έχει άποψη για όλα αλλά δεν μπορεί να επηρεάζει με τέτοιο τρόπο την κοινή γνώμη που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια απαρχαιωμένη υπόθεση αλλά σε άλλες πάντα διαχρονική και σημαντική παρουσία. Η συμπόρευση με τις προηγμένες χώρες ξεκινά αφού έχει καλυφθεί το χάσμα που μας συνδέει. Οι παθογένειες της δικής μας χώρας είναι από χρόνια λυμένες στις άλλες χώρες. Και για να φτάσουμε στο επίπεδό τους θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίζουμε την αξιοπρέπειά μας.

Σχόλια

  1. Άστα Χρυασανθάκι, να σου θυμίσω ότι προχτές σε ερώτηση διαβητικών γιατί το ταμείο έπαψε να καλύπτει την παροχή ειδικών υποδημάτων, οι υπεύθυνοι του ΙΚΑ απάντησαν ότι είναι πιο οικονομικοί οι ακρωτηριασμοί από την αγορά των συγκεκριμένων υποδημάτων!Κατά τα άλλα θέλουμε και κάρτες, τα μεταξωτά...θέλουν κι επιδέξιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στη Μέσα (μας) Μάνη

Οι "Αθηναίες" της Σοφίας Κροκιδά, είναι ένα ταξίδι στον ανθρώπινο χωροχρόνο

Το «Ταξίδι στα Κύθηρα» είναι ένα αληθινό ταξίδι.